Reteta de salcamata – Licoarea vindecatoare preferata a rusilor

Salcamata este o licoare preparata din flori de salcam proaspete ce are un gust minunat, o aroma de neegalat si este folosita ca remediu terapeutic cu rezultate foarte bune pentru a vindeca sau ameliora multe afectiuni.

Salcamata – Ingrediente necesare:

50-60 flori de salcam, culese dintr-un loc curat (se indeparteaza coditele)

8 litri de apa naturala plata sau de izvor

800 gr miere de salcam

loading...

3 lamai cu coaja taiate felii(daca nu aveti lamai bio spalati-le bine cu bicarbonat).

Reteta este pentru 10 litri de salcamata dar daca doriti sa faceti mai putina, folositi 30-40 de flori la 5litri de apa si 500g miere de salcam.

Mod de preparare:

Dupa ce ati cules florile proaspete lasati-le in balcon sau undeva la soare pentru ca eventualele gaze ramase prin flori sa iasa afara apoi clatiti florile.Daca ati cules florile dintr-o padure sau o sursa salbatica va sfatuiesc sa nu le mai clatiti fiindca la final aroma salcamatei va fi ceva mai puternica.

Apoi se pun florile de salcam impreuna cu mierea si feliile de lamaie intr-un borcam curat de 10 litri si sunt lasate la fermentat intre 3 si 5 zile, in functie de temperatura ambientala. Bautura se amesteca cu o lingura de lemn, de cel putin doua-trei ori in fiecare zi iar la final apoi se trage la sticle cu capac ermetic si se depoziteaza la rece. Bautura rezultata va fi iesi extrem de parfumata si placuta la gust iar bioxidul de carbon format natural ii da o textura placuta.

Reteta de salcamata – Atentie: Aceasta bautura se aciduleaza mai repede si ceva mai puternic decat socata asa ca din cand in cand trebuie sa dechideti sticlele.

Salcamata – proprietati terapeutice

Aceasta bautura, pe langa efectul revigorant general si aportul de substante benefice pentru organism, este folosita in de rusi in scop terapeutic pentru a trata sau ameliora afectiuni ca:

insomniile cronice

tusea convulsiva

unele afectiuni digestive: in cazul gastritelor hiperacide si al ulcerului gastric sau duodenal se face o cura de cel putin 14 zile in care se consuma 1-2 cani de salcamata pe zi. are efect extraordinar impotriva constipatiei.

Preparatele obtinute din flori de salcam au actiune sedativa si antispastica la nivelul musculaturii netede gastrice. De aceea, se folosesc in dureri abdominale, in gastrite hiperacide, in boala de reflux si in ulcerul duodenal. De asemenea, florile de salcam au actiune sedativa la nivelul sistemului nervos central, reduc nivelul stresului, efect deosebit de benefic in cazul gastritelor si ulcerelor declansate de stres.

loading...