Cea mai bună piftie de porc. Să eviți greșeala pe care multe gospodine o fac…

O gospodină cu experienţă din Bucureşti a dezvăluit care este greşeală pe care nu trebuie să o faci, dacă vrei ca piftia să tremure ademenitor şi să aibă un gust delicios.

Iată cum se preparăcea mai bună piftie, potrivit site-ului adevărul.ro

Ingrediente:

– jumătate de căpăţână de porc

– 2 „adidaşi“ de porc

loading...

– câteva bucăţi de şorici

– 2 morcovi (opţional, dau un gust puţin dulce)

– rădăcina de ţelină

– o linguriţă boabe de piper

– sare

– 5-6 căţei de usturoi

– un păstârnac (opţional)

Mod de preparare:

Puneţi apă suficientă de la bun început.

Căpăţână de porc se taie în bucăţi potrivite, iar într-o oală încăpătoare se pun la fiert urechi, rat, bucăţi de carne şi şoriciul, oase de rasol, adidaşi de porc, dar şi morcovii întregi şi bucăţile de ţelină, puţină sare şi boabele de piper.

Important este ca apa să acopere bine carnea, pentru că nu aveţi voie să completaţi cu apă dupăce aceasta se va evapora în timpul fierberii, ne sfătuieşte Elisabeta Stoica din Bucureşti, gospodină cu zeci de ani de experienţă.

Se fierbe totul la foc potrivit, până când începe carnea să se desprindă de pe oase.

Nu uitaţi că în timpul fierberii să îndepărtaţi grăsimea şi spuma care se adună la suprafaţă.

După ce carnea a fiert, scoateţi totul din apă pe platouri, inclusiv legumele, şi separaţi carnea de os.

Zdrobiţi usturoiul şi frecaţi-l cu sare, trageţi de pe foc oală cu zeamă în care a fiert carnea şipuneţi usturoiul în ea, apoi amestecaţi totul bine.

Lăsaţi compoziţia la odihnit timp de 10 minute. Rezultatul trebuie să aibă o consistentă uşor lipicioasă.

Pentru a verifică dacă piftia se va închega, puteţi să puneţi nişte zeamă pe o farfuriuţăşi să o băgaţi puţin la frigider.

Dacă se încheagă, atunci puteţi să va vedeţi mai departe de treaba.

Carnea se repartizează în vase mai mici, boluri, vase yena sau farfurii, şi puteţi săaşezaţi la baza şi morcovul fiert tăiat rondele, dacă doriţi să formaţi un design mai vesel după ce răsturnaţi piftia.

Urmează să turnaţi zeamă peste bucăţile de carne, până le acoperiţi, dar folosiţi o strecurătoare, pentru că piftia să iasă clară.

Vasele cu piftie se dau la frigider până se încheagă. Puteţi să o serviţi cu puţină boia dulce presărată deasupra.

VEZI SI Cine spune ca numai de sarbatori se fac carnatii… Noi facem mereu si nu mai cumparam mezelurile lor toxice. Iata cum ii fac eu folosind Condimentul secret din cârnații ardelenești. Foarte puține gospodine știu asta și îl folosesc

Reteta clasica de carnati ardelenesti include carne macra si carne grasa intr-un procent de 80% cu 20%.

Pentru carnea macra se foloseste pulpa de porc.

La carne se adauga 100 g usturoi pisat, 100 g sare, 20 g piper negru macinat mare si 10 g cimbru maruntit.

Se lasa la uscat doua trei zile, dupa care se afuma si se pastreaza la loc racoros. Ingredientul secret este cimbrul maruntit.

La romani porcul este rege. Intre acestea se afla si gustosii carnati de casa. Iată o rețetă delicioasă:

Ingrediente (25 carnati):

3 kg carne porc mai grasa

1,5 kg carne vita

3 capatani usturoi

1 lingura cimbru uscat

2 linguri boia dulce

1 lingura boia iute

1 lingurita piper

sare grunjoasa

½ lingurita ienibahar

mate de porc

Mod de preparare carnați de casă ardeleneși:

Cureti matele si le speli. Le razuiesti cu dosul unui cutit sau cu o lingura de lemn, dar ai grija sa nu le rupi.

Separat, dizolvi o lingura cu varf de sare grunjoasa in 300 ml de apa. Tai carnea de porc si de vita bucati mici, o toci si o pui intr-un vas.

Pasul următor:

Pisezi usturoiul, il freci cu un praf de sare, torni putina apa si omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne si toate condimentele, mai putin sarea.

Amesteci si pui treptat din saramura, framantand bine. Lasi sa se aromatizeze peste noapte.

Montezi palnia de carnati la masina de tocat si umpli matele.

Atenție! Ai grija sa nu fie prea indesati, pentru ca in momentul in care se usuca se pot sparge.

Cand termini, ii lasi atarnati cateva ore in bucatarie sa se usuce, apoi ii scoti pe balcon si ii insiri pe sarma, sa se zvante la rece.

loading...